• +302103229303
  • apc@apc.gr

Εικόνα πιστοποίησης ΕΣΠΑ Ψηφιακή Δράση

06 Ιουν 2017

MSC στην Ελληνική αλιεία

Η αλιεία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και της παράδοσής μας. Όμως, το 82% των ιχθυοαποθεμάτων της Μεσογείου, είναι υπεραλιευμένα, δηλαδή ψαρεύονται με ρυθμό μεγαλύτερο απ' ότι αναπαράγονται. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη απειλή τόσο για το θαλάσσιο οικοσύστημα, όσο και για την οικονομία και την παράδοσή μας. 

Η APC s.a. αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και παρακολουθεί το θέμα της βιωσιμότητας των ιχθυοαποθεμάτων και των προϊόντων της θάλασσας.

Το MSC (Marine Stewardship Council – Συμβούλιο για την προστασία των θαλασσών) ιδρύθηκε το 1992 και είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός πιστοποίησης, σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των αλιευτικών στόλων.

 Ιδρύθηκε για να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μη βιώσιμης αλιείας και τη διασφάλιση του εφοδιασμού των αγορών με θαλασσινά είδη για το μέλλον. Έχει στόχο την ανεύρεση λύσεων για το πρόβλημα της υπεραλίευσης. Έχει αναπτύξει ένα περιβαλλοντικό πρότυπο, που πληροί τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για τα πρότυπα αειφορίας, σύμφωνα με το οποίο, η αλιεία μπορεί να αξιολογείται, ανεξάρτητα και σε παγκόσμια κλίμακα.

 Το Πρότυπο για την Αλιεία MSC αναπτύχθηκε με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας για την υπεύθυνη αλιεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων φορέων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών παραγόντων, ακαδημαϊκών, ερευνητών, της αλιευτικής βιομηχανίας, των ΜΚΟ και γενικότερα του ιδιωτικού τομέα και της αλιευτικής κοινότητας.

 Απευθύνεται σε αλιευτικούς στόλους που ψαρεύουν με βιώσιμο τρόπο, υπό συνθήκες παρακολούθησης. Έτσι διασφαλίζεται ότι από τους πληθυσμούς ψαριών αλιεύεται μόνο μια ορισμένη ποσότητα, που δεν τους εμποδίζει να ανακάμψουν. Πρακτικά, αν ακολουθείται αυτή η αρχή οι ωκεανοί μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ανεξάντλητος φυσικός πόρος, καθώς συνεχώς αναπαράγονται. Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 179 πιστοποιημένοι στόλοι.

Η APC s.a. στελεχωμένη με ένα ανθρώπινο δυναμικό υψηλής τεχνογνωσίας με μακρόχρονη εμπειρία, προσφέρει εξειδικευμένη και εξατομικευμένη γνώση ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, στην οργάνωση επιχειρήσεων, στο marketing, στην υλοποίηση επιχειρησιακών και επενδυτικών προγραμμάτων στους τομείς της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, στα Συστήματα Διαχείρισης και λοιπές άλλες υπηρεσίες, καλύπτοντας όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας.

 Με την ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων που σέβονται και υλοποιούν τις αρχές του MSC εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του επαγγέλματος των ψαράδων, αλλά και η βιωσιμότητα των πληθυσμών των ψαριών, αφού θα διαχειρίζονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα παρέχονται στους καταναλωτές αξιόπιστα προϊόντα. Για τους ψαράδες της κάθε περιοχής, αυτό σημαίνει εξασφάλιση για το μέλλον του επαγγέλματός τους, ενώ για τους καταναλωτές, δίνεται η δυνατότητα να επιλέγουν ένα προϊόν που σέβεται την οικολογική ισορροπία.

 Επειδή σταδιακά οι μεγάλες αγορές (super markets) και οι βιομηχανίες επεξεργασίας αλιευμάτων θα απαιτούν την πιστοποίηση των αλιευμάτων που αγοράζουν, σας προτείνουμε να συζητήσουμε τη δυνατότητα πιστοποίησης κατά MSC για τον αλιευτικό στόλο που διαχειρίζεστε.

About Us

Η APC sa είναι εταιρεία συμβούλων με έδρα την Αθήνα, η οποία ασχολείται με παροχή υπηρεσιών για αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό, περιβαλλοντικά θέματα , εκπόνηση επενδυτικών μελετών και προγραμμάτων καθώς και σχεδιασμό, διαχείριση και αξιολόγηση Εθνικών και Ενωσιακών προγραμμάτων.

Η APC sa έχει ιδιαίτερη εξειδίκευση στους τομείς της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη , καθώς και στο υδάτινο περιβάλλον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σόλωνος 14,
Αθήνα, 10673

+30 210 32 29 303

+30 210 32 29 340

+30 210 32 29 304

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Get Monthly Newsletter
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας μας. Τα cookies είναι αρχεία που αποθηκεύονται στον φυλλομετρητή σας και χρησιμοποιούνται για τις βασικές λειτουργίες πλοήγησης αλλά και για την εξατομίκευση της εμπειρίας σας.
Περισσότερα Αποδέχομαι